2009. december 7., hétfő

Advent- és karácsony történeti kiállítás Halásztelken

Az utóbbi évek globalizációs folyamatainak eredményeként, egész hazánkat elözönli lassan az amerikai giccses popularizált kultúra. Ma a karácsonyt sajnos egyre többen azonosítják a ránk erőszakolt a Santa-Claus típusú ünnepléssel, bulizással, rénszarvasokkal, és egyéb nem magyar hagyományokon alapuló ünnepi jelképekkel. Aggódva figyeltük, hogy a karácsony lassan már mindenről szól (télapó ünnep, fenyő ünnep, fény születése stb.), csak annak eredeti lényegéről Jézus Krisztus születéséről nem.
A halásztelki Bocskai István Református Középiskola ezért gondolta, hogy klasszikus, és magyar értékrendet valló református intézmény révén, változtat a mostani trenden, és a térség lakosságnak, valamint tanulóinknak karácsonyi ajándékként bemutatja a karácsonyi ünnepkör valódi értékét, magyar jellegzetességeit, és hagyományait, amelyek mára lassan kikopnak az ünnepből. Az intézmény virágkötő-berendező osztályainak, szakoktatóinak, valamint vallástanárainak összefogásával valósul meg a kiállítás, amely advent és karácsony történetét dolgozza fel virágkötészeti alkotásokon keresztül, megszólítva a szakma műveléséhez kevésbé értő embereket is.
A kiállításon bemutatják a karácsonyi ünnepkör kialakulását, az ókortól napjainkig, benne az első adventi koszorúval, a karácsonyfa történetével, a karácsonyi jelképekkel (alma, dió, fenyő, koszorú). Bemutatják a magyar karácsonyi szokásokat (termőfa állítás, Luca – búza, betlehemezés). Emellett neves virágkötő művészek készítik el alkotásaikat Jézus születésének témakörében, illetve tartanak bemutatókat, ahol elsősorban magyaros, és természetes karácsonyi díszítéseket mutatnak be a látogatóknak. Az alkotók első kérésre felismerték az ötlet egyediségét, s vállalták a szereplést. A kiállítás művészeti vezetőjeként Zakariás Enikő virágkötő mestert kérték fel.
A kiállítás jellege – miszerint sem árusítás, sem belépő nincs – a válságban lévő anyagi helyzet közepette is megmutatja, hogy nem az ajándékhegyek a lényegesek, hanem hogy megtartsuk az ünnep méltóságát.
Az intézményben folyó szakképzés bemutatására, a virágkötő-berendező tanulók karácsonyi vacsoraasztal díszítési versenyével készül az iskola, amelynek ugyancsak a Jézus Krisztus megszületése feletti öröm a fő motívuma. A tanulók két kategóriában mutatják be eddig megszerzett virágkötészeti tudásukat, egy kétszemélyes karácsonyi asztalterítéssel – ahol a harmadik személy a köztünk lévő Jézus.
A kiállítás megtekinthető: 2009. december 12-13. (szombat-vasárnap) 10.00-18.00 h Virágkötészeti bemutatók: 11.00 és 16.00 h 2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc u. 17.

„Iskola a földért, amely itthon tart, és az alkotni vágyó gyermekért!”

Forrás: www.reformatus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése