2012. január 13., péntek

Bővül az egyházi oktatás Szatmárnémetiben

Bővül az egyházi oktatás a romániai Szatmárnémetiben, ahol alsó tagozatot és óvodát indítana a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a helyi református egyházmegye pedig erdei iskolát tervez.
Kovács Sándor esperes szerint a református gimnázium igazgatója benyújtotta már az első osztály, valamint az óvoda indítására vonatkozó kérelmet a helyi tanfelügyelőségre, valamint a szatmárnémeti önkormányzathoz. Remélik, hogy már az idén, de legkésőbb a 2013-ban kezdődő tanévtől megalakulhat az alsó tagozat - írta szerdán a Krónika című erdélyi napilap.
Az egyházmegyében 28 egyházközségben háromszáz alatti a lélekszám, ami azt jelenti, hogy vagy nincs már magyar iskola ezeken a településeken, vagy hamarosan megszűnik a magyar nyelvű oktatás. Elsősorban ezeknek a gyerekeknek kívánják biztosítani az anyanyelven való tanulás lehetőségét az alsó tagozat létrehozásával - mondta az esperes.
A vidéki kisdiákok fogadásáig azonban az egyházmegyének még be kell fejeznie a Rákóczi-kollégium megépítését, amely száz diák befogadására lesz alkalmas. 
A szatmári református egyházmegye diáktábor megépítését is tervezi. Ennek érdekében januárban európai uniós pályázatot nyújt be a magyar-román határon átnyúló együttműködést támogató program keretében a csengersimai egyházközséggel partnerségben. A tervek szerint a romániai Nagytarna mellett egy 1,6 hektáros területen alakítanának ki erdei iskolát, ahol konferenciaterem és egy pillepalackokból épült szállás várja majd a diákokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése