2010. szeptember 1., szerda

Elismerik és pótolják

Legkorábban a jövő évi költségvetésben kezdődhet meg az egyházi iskolák finanszírozási kárpótlása - közölte a miniszterelnök-helyettes.
Semjén Zsolt elmondta, hogy az Állami Számvevőszék által megállapított 4 milliárd forintos elvonást elismerik és pótolják. Úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány által okozott károkat jóváteszik. 
Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a pénzt nem tudják egy összegben visszafizetni, ezért meg kell állapodni az utalás ütemezéséről. Az Állami Számvevőszék 2008 június elején közölte, hogy 2005-2006-ban az egyházak részére megállapított közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg az egyház-finanszírozási törvény előírásainak és az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletben előírtaknak. A számvevőszék azt is megállapította, hogy a finanszírozásból 4 milliárd forint hiányzik a közoktatási normatíva elmaradása miatt. Az Alkotmánybíróság szintén két évvel ezelőtt állapította meg, , hogy alkotmányellenes a közoktatási törvénynek az a rendelkezése, amely a vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése