2009. augusztus 27., csütörtök

Egyházi iskolák a köz szolgálatában


Több mint 500 ember vett részt az Egyházi iskolák a köz szolgálatában című konferencián Piliscsabán. A református egyházat többek között Kálmán Attila igazgató, a XI. Zsinat világi elnöke képviselte, aki honlapunknak elmondta: az, hogy az iskolákat államosították egy tudatos munka volt, és ennek a rombolásnak az eredménye, hogy elvilágiasodott az oktatás. Kálmán Attila szerint az egész magyar közoktatás lefelé szálló ágban van, de a református oktatás talpon tud maradni, ha a szigorú elveihez és igényességeihez ragaszkodik. A szakember hozzátette, ha a nyílt állandó értékeket hangsúlyozzuk akkor a tekintélyünk nőni fog. Az egyházi oktatás anyagi helyzetét Kálmán Attila egy Rákosi Mátyástól kölcsönzött példával jellemezte, miszerint az akváriumból nem kell kiölni a halakat, elég ha leengedjük róla a vizet.
Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek nyitó előadásában azt hangsúlyozta, hogy a szülők felelőssége az iskolaválasztásban nagy szerepet tölt be, és ha valaki keresztelésekor úgy döntött hitben neveli fel a gyermekét, akkor azért is felelős, hogy egyházi iskolába járassa a gyereket.
A konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara az egyházi iskolák újraindulásának 20. évfordulója alkalmából tartotta Piliscsabán, a PPKE BTK Campusának Stephaneum épületében. A konferencia szervezésében közreműködött a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatásügyi Irodája és az evangélikus Oktatási és Iskolai Osztály is.

Forrás: www.reformatus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése